Soluția propusă de șefa Comisiei Europene pentru a economisi energie. Ce ar trebui să facă fiecare gospodărie

de: Anca Lupescu
22 08. 2022

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, face apel la țările membre ale Uniunii Europene să investească în energiile regenerabile pentru a spori independența blocului comunitar față de gazele rusești. De asemenea, von der Leyen îndeamnă gospodăriile să își înlocuiască vechile aparate electrocasnice cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic.

Economisirea energiei. Ce ar trebui să facă europenii

Ursula von der Leyen evidențiază „oportunitățile de investiții” în energiile regenerabile incluse în planul „Repower EU”, prezentat la 18 mai, pentru a reduce drastic dependența UE de gazele rusești, precum și normele europene privind proiectarea ecologică și etichetarea energiei, care orientează consumatorul către opțiuni mai eficiente.

„Energia regenerabilă ne face mult mai independenți de gazul rusesc. Anul trecut, am adăugat 34 de gigawați de capacitate de energie regenerabilă la mixul energetic al UE, economisind 7 miliarde de metri cubi de gaz natural.

Toate țările UE trebuie să facă eforturi în acest domeniu și să profite de oportunitățile de investiții ale planului Repower EU”, a subliniat șeful executivului european într-un mesaj pe Twitter, potrivit EFE.

Aceste 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale reprezintă consumul anual de gaze al Greciei în 2021, a precizat ea.

Înlocuirea aparatelor electrocasnice ineficiente cu unele mai eficiente

Von der Leyen a mai indicat că „economisirea energiei poate începe acasă”, deoarece „toți avem un rol de jucat” și a îndemnat la reducerea consumului de energie prin înlocuirea aparatelor ineficiente cu echivalentele lor mai eficiente, ceea ce ar permite economisirea a 1.037 terawatt-oră (TWh) pe an (mai mult decât consumă Olanda într-un an).

Președintele Comisiei Europene a salutat săptămâna trecută faptul că țări membre ale UE precum Spania, Slovenia, Italia sau Bulgaria au introdus măsuri „inteligente”, cum ar fi restricțiile privind consumul de aer condiționat sau de agent de încălzire.

Țările Uniunii Europene s-au angajat să reducă în mod voluntar consumul de gaze cu 15% față de media ultimilor cinci ani, cu anumite excepții care permit unora dintre ele să limiteze această scădere, cum ar fi 7% pentru Spania și Portugalia, din cauza nivelului redus de interconexiunile din Peninsula Iberică.

Planul de raționalizare, care ar putea deveni obligatoriu în caz de urgență, este menit să răspundă temerilor că Rusia ar putea întrerupe livrările de gaze către UE, care acuză Moscova de „șantaj” și de utilizarea energiei ca armă de război în contextul invaziei rusești din Ucraina.